Foton från Härolden

Foto: Åke Cederwall
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

  Nya Båtar finns att hyra i Härolden, Fillingen, Skärsjön, Mammersjön, Lunsjön, Halvfari och Ljusnan 150:-/dygn. Båtmotor El 150:-/dygn.
Uthyrare: Preem Hede tel: 0684-10262
Där kan du också köpa mask och maggot. m.m.
 

Härjedalens nationalrätt: Flötgröt och Öring/Röding

Flötgröt

6 dl grädde
1 dl vetemjöl
1/2 tsk salt

Koka grädden på svag värme c:a 5 min. Vispa ned mjölet försiktigt, litet i taget. Vispa gröten slät tills den släpper från kanterna. Salta Späd ev. med 1/2 dl vatten.´

 

 


Härjedalens landskapsrätt utsedd, stekt röding


Slå en knut
................
Kan du dom här knutarna klarar du dig långt....

Betesknut 


Kokt Röding/Öring

Fisken kan kokas hel eller delad beroende på hur stor gryta man har. Koka upp vattnet, beräkna ca 2 liter till en 3-4 litersgryta. Tillsätt saltet. Lägg i någon eller några av de föreslagna grönsakerna. Lägg fisken i det kokande vattnet, som precis bör täcka den. Sjud fisken under lock på mycket svag värme. När fiskköttet har blivit vitt och ogenomskinligt även intill ryggbenet är fisken färdig. Den bör då genast tas upp, annars blir den för mycket kokt och därigenom sämre i smak och konsistens.

Koktider:
Tjockleken på en hel fisk mäts över ryggen på tjockaste stället.
Ca 4 cm tjock fisk 8 - 10 min
Ca 5 cm tjock fisk 15 - 20 min
Ca 6 cm tjock fisk 20 - 25 min

4 - 5 port.
ca 1 kg hel fisk
1 - 1 1/2 msk salt
1 liten gul lök
1 bit purjolök
persilje- eller dillstjälkar
citronskiva

Serveras till:
Kokt potatis och flötgröt
 

Goda fisksåser
klicka här >>


Läs om Hedeflugan här>>

 
  Knut för skarvning av linor (kirurgknuten)

 

 


Harr
Härjedalens landskapsfisk !


   RedTag   

 
E-12

  Tips på harrfluga.
Bind en Red Tag med grizzly hackel,
uteslut det röda, lägg på två bröstvingar från gräsandshona, du får då en kombifluga av Red tagg och E-12, suverän torrfluga / Åke


Film Snacka om tjock is>>