Kokt Röding/Öring
Fisken kan kokas hel
eller delad beroende på hur stor gryta man har. Koka upp vattnet,
beräkna ca 2 liter till en 3-4 litersgryta. Tillsätt saltet. Lägg i
någon eller några av de föreslagna grönsakerna. Lägg fisken i det
kokande vattnet, som precis bör täcka den. Sjud fisken under lock på
mycket svag värme. När fiskköttet har blivit vitt och ogenomskinligt
även intill ryggbenet är fisken färdig. Den bör då genast tas upp,
annars blir den för mycket kokt och därigenom sämre i smak och
konsistens.
Koktider:
Tjockleken på en hel fisk
mäts över ryggen på tjockaste stället.
Ca 4 cm tjock fisk 8 - 10 min
Ca 5 cm tjock fisk 15 - 20 min
Ca 6 cm tjock fisk 20 - 25 min
4 - 5 port.
ca 1 kg hel fisk
1 - 1 1/2 msk salt
1 liten gul lök
1 bit purjolök
persilje- eller dillstjälkar
citronskiva
Serveras till:
Kokt potatis och flötgröt
|